Nu-i doar o figură de stil care poate încercă să parafrazeze denumirea emisiunii „Am întâlnit şi români fericiţi„, dar nici departe. Actul de a fi desculţ, libertatea şi naturaleţea acestuia în joaca unui copil se poate spune că reprezintă parte din fericire.
Vara e mai frecvemt intâlnit aşa ceva, toamna cu siguranţă că mai rar.
Da, am vazut şi copii desculţi, în parc, la locul de joacă, acum, toamna! Ţi se pare şocant? Eu zic că nu.
E cald, pământul este încă destul de cald, de ce sa obligi picioruşele acelea jucăuşe ăa stea încuiate în pantofi (adesea prea strâmţi, prea rigizi, dar despre asta altă dată)?
Pentru copil, ceea ce făcea era perfect natural şi normal şi se simtea maxim de în largul său.
Acest copil a avut mai puţin noroc, după doar câteva minute venind un părinte impacientat şi administrându-i o muştruluială zdravănă, urmată bineinţeles de o încălţare obligatorie şi definitivă.
Locul de joacă, reamenajat recent de primărie, are şi un micro-teren de fotbal înconjurat cu o plasă de frânghie pentru a proteja restul copiiilor de vreo minge şutată mai puternic. Acum câteva zile chiar a fost mai răcoare, vreo 17-18°C, înnorat, după o ploicică la prânz. Nişte copii se jucau cu mingea pe acel teren, iar unul dintre ei îşi aruncase încălţările peste card, în iarbă, preferând jocul cu mingea în lipsa acestora, decât cu ele. După vreo oră şi ceva a plecat acasă că venise bunica lui după el, atunci doar ce şi-a recuperat pantofii din iarbă, şi au plecat acasă în bună înţelegere. Cu siguranţă că acesuia i-a fost tot atât de „frig” desculţ precum „face plopul pere” …
Este o mare diferenţă între impresia de „rece” şi rece semnificativ, în special toamna, când înca pământul este cald.
Dacă vremea permite (şi socoteşte asta cu mai mult realismşi mai puţine idei preconcepute si frică iraţională de „răceală„), te rog, lasă-i pe cei mici să păşeasca liberi şi natural.